#15 Fenna, Julia, Anne

Maak kennis met de gallerina. Ze is jong, ambitieus, en werkt bij een galerie. Ze draagt zwarte, minimalistische kleding van Scandinavische merken als Cos en Filippa K. Ze is samen met de hipster één van de opvallendste subculturen van de jaren tien. Je ziet haar niet alleen bij openingen van exposities of tussen de witte muren van haar werk. De laatste jaren is ze overal: van tv-series als Girls tot modereportages in Vogue.

Sinds de versmelting van de kunstwereld met het grote geld, beroemdheden en mode, veranderde begin jaren nul ook de baan van de galeriereceptioniste – want daar zit de gallerina vaak, achter de receptie. Traditioneel was dit een bijverdienende kunststudent, schrijft The New York Times, nu zijn het (vaak laagbetaalde) banen voor hoogopgeleide jonge vrouwen (soms ook mannen) met indrukwekkende cv’s.

NRC, Zaterdag 20 februari 2016

 

“Everyone wants a look”, observed Ms. Pasquarella, the art consultant. “They want someone who dresses a certain way: Armani, hippie-dippie, freak. It’s about building the gallery as a brand. And it’s divorced from the art on view,”

New York Times, March 30, 2008